Herkent u dit; u heeft namens uw werkgever, vereniging of sportclub de aankoop van een AED-apparaat geregeld. Het was best een investering maar nu hangt het AED-apparaat keurig in een bijbehorende AED-kast op een centrale plek op uw werk of bij de sportvereniging, missie geslaagd!

Nou, bijna geslaagd. Nu alleen nog zorgen dat voldoende mensen binnen uw organisatie of vereniging weten dat de AED er is, waar deze hangt en hoe deze gebruikt wordt.

Kortom, goede communicatie over de aanwezigheid en het gebruik van het AED-apparaat is belangrijk. Deze tips helpen u anderen goed te informeren, en dat kan straks misschien net het verschil maken!

AED bordje, simpel maar effectiefAED bordje

Dit klinkt eenvoudig maar kan cruciaal zijn op het moment dat het AED-apparaat per direct ingezet moet worden. Maak de snelste weg naar uw AED-apparaat zichtbaar door op verschillende plaatsen in het gebouw AED-bordjes en AED-stickers te plaatsen die precies de route naar het AED-apparaat aangeven. Deze bordjes en stickers zijn eenvoudig online te bestellen. 

Zet het in de nieuwsbrief

Veel organisaties en (buurt)verenigingen maken intern gebruik van e-mail of een (digitale) nieuwsbrief. Is het AED-apparaat netjes geplaatst en klaar voor eventueel gebruik? Dan is dat een mooi moment om collega’s, verenigingsleden of buurtgenoten te informeren over de nieuwe levensreddende aanwinst!

Plan een reanimatiecursusReanimatiecursus

AED-apparaten zijn zo gemaakt dat ook mensen die niet getraind zijn in het gebruik ervan, het apparaat kunnen bedienen. Toch is het slim om met een aantal collega’s of verenigingsleden een cursus reanimeren te volgen, dat verhoogt de kans op adequaat ingrijpen wanneer dat nodig is. Via reanimatiepartners van de Hartstichting kunt u specifiek het onderdeel reanimeren oefenen. Een reanimatiecursus duurt ongeveer 4 uur (herhaling 2 uur) en kost gemiddeld zo’n € 35,- per persoon. Verschillende zorgverzekeraars vergoeden deze cursus zelfs via de aanvullende verzekering. 

De kracht van herhaling

Net zoals dat het AED-apparaat jaarlijks onderhoud nodig heeft, geldt dat ook voor de communicatie erover. Dus is het apparaat aan een onderhoudsbeurt toe, pak dan ook meteen die nieuwsbrief en herhalingscursus mee. Zo blijft u samen AED-alert!