Er zijn veel verschillende modellen AED’s op de markt. Naast uw persoonlijke- of bedrijfssituatie, is uw budget vaak bepalend voor uw uiteindelijke keuze. Over de kosten van een AEDapparaat hebben wij al eens een blog geschreven: kijk hier voor meer informatie. Hierbij worden de kosten van diverse AED’s met elkaar vergeleken. In het algemeen zijn er een aantal eenvoudige tips te geven, die u kunnen helpen bij het maken van een goede keuze:

Waar op  letten bij de aanschaf van een AED?

  • De levensduur van de batterijen: deze bepalen voor een belangrijk deel de jaarlijkse kosten van uw AEDapparaat. In het algemeen is de levensduur 5 jaar. De accu dient daarna vervangen te worden. Batterijen.
  • De levensduur van de elektroden: ook dit beïnvloedt uiteraard de jaarlijkse kosten. De gemiddelde houdbaarheid van elektroden is 2,5 jaar. Na deze periode is de siliconenlaag uitgedroogd. De elektrode zal niet goed op de huid blijven plakken. Een elektrische schok wordt niet goed doorgegeven. Elektroden.
  • De kosten van accessoires als extra elektroden, een draagtas, of een rescuekit (met beademingskapje, kledingschaar, scheermesje, handschoenen, disposable handdoekje). Accessoires.

 

Wat is nog meer belangrijk?

  • Alle elektroden kunnen slechts 1 keer gebruikt worden. Het is goed  om in elk geval 1 reserveset bij de hand te hebben, zodat u in geval van elkaar snel opvolgende noodsituaties, snel kunt schakelen.
  • Muurkasten voor binnen- (indoor) of buitengebruik (outdoor). Er zijn veel verschillende uitvoeringen. De wens om de AED al dan niet beveiligd op te bergen, zal deze keuze voor een belangrijk deel bepalen.
  • Iedereen kan een AEDapparaat bedienen. Echter, of goed te kunnen reanimeren adviseren wij een reanimatiediploma. Cursussen worden bijvoorbeeld gegeven door de Hartstichting of het Rode Kruis. Daarna kunt u zich aanmelden als Burgerhulpverlener (zie ook onze blog voor meer informatie hierover). Hoe meer mensen dit doen, hoe sneller de ideale 6-minutenzone (streven om binnen 6 minuten alle reanimatiehandelingen te kunnen uitvoeren) in heel Nederland bereikt kan worden.

rode-kruis                   hartstichting

Vragen?

Bij het maken van uw keuze voor de juiste AED, adviseren wij u graag. Meer informatie over AED apparaten kunt u natuurlijk ook vinden op onze website: aedvoordelig.nl Via ons servicenummer 088-2336000 kunt u ons eveneens eenvoudig bereiken.

De Nederlandse reanimatieraad heeft een handleiding geschreven voor de reanimatie van volwassenen. U leest er meer over in onze volgende blog.