De elektroden van een AED zijn onmisbaar bij het gebruik van het apparaat. De elektroden hebben namelijk twee functies: het hartritme wordt gemeten om te beoordelen of een schok nodig is èn de stroom van de AED word via de elektroden door het hart geleid.

Periodiek vervangen van de elektroden

De AED elektroden zijn voorzien van een plakkende, stroomgeleidende gel. Na verloop van tijd droogt deze gel uit. Hierdoor vermindert de kwaliteit van de gel, óók in de verpakking. Ook wordt de hartanalyse minder goed uitgevoerd en gaan de elektroden minder goed plakken. Dit zorgt ervoor dat de geleiding van de elektrische schok minder wordt. Daarom zijn de elektroden voorzien van een houdbaarheidsdatum. Deze datum varieert per merk en type, en ligt tussen de 12 en 60 maanden. Tot deze datum wordt een goede werking gegarandeerd. Ná deze datum zijn de elektroden dus niet meer betrouwbaar. AEDvoordelig adviseert daarom de einddatum goed te noteren en ook regelmatig te controleren. Zo kunnen de elektroden tijdig vervangen worden en werkt de AED ook wanneer een inzet nodig is.

aed elektroden

Vervanging van de elektroden na een inzet

Wanneer een AED ingezet wordt, moeten de elektroden ALTIJD direct vervangen worden. Ook als de verpakking geopend is dient vervanging plaats te vinden. De energie geleidende gel droogt namelijk uit als deze uit de vacuüm verpakking gehaald wordt. Hartanalyse, plakvermogen en geleiding worden minder goed. Ook is het uiteraard niet hygiënisch om dezelfde elektroden op meer dan één patiënt te gebruiken. Het is dan ook aan te raden om een reserve set elektroden op voorraad te houden. Zeker als de locatie van de AED een drukbezochte plek is. Na een inzet, is de AED opnieuw direct weer te gebruiken.

aed elektroden

All-in servicecontract

Wij kunnen u het onderhoud van de AED, en daarmee dus ook het tijdig vervangen van zowel elektroden als batterijen, uit handen nemen. Dit gaat via een AEDzeker® servicecontract. Bij dit servicecontract wordt de AED op locatie ieder jaar gecontroleerd en getest. Daarna krijgt de AED het landelijke AED-keurmerk. Bij het All-in contract zijn alle kosten van toekomstige elektroden en accu’s (batterijen) inclusief. Ook na een inzet (maximaal 1 per jaar) ontvangt u gratis nieuwe elektroden en indien nodig ook een nieuwe AED batterij. Onderhoud en controle van AED’s is erg belangrijk. Defibrillators zijn namelijk vaak defect door slecht onderhoud. Onlangs is hierover in de landelijke media gepubliceerd. Via deze link kunt u dit artikel teruglezen: http://www.ed.nl/algemeen/specials/gezond-en-wetenschap/slecht-onderhoud-maakt-aed-s-onbetrouwbaar-1.5609708

Vragen?

Heeft u nog vragen over de houdbaarheid van AED elektroden? Wilt u meer informatie over AED’s, onderdelen (AED elektroden of AED batterijen), of de servicecontracten? Wij helpen u graag. U kunt ons eenvoudig bereiken via ons servicenummer 088-2336000. Of kijk eens op onze website www.AEDvoordelig.nl