Wat is een AED?

AED is de afkorting voor Automatische Externe Defibrillator. Hulpverleners kunnen tijdens een reanimatie gebruik maken van een AED.

De AED reset het hartritme van het slachtoffer door een elektrische schok af te geven en hiermee het hart weer in een normaal ritme te krijgen.

 

Wat doet een AED?

De functie van een AED is om een fibrillerend hart te resetten door middel van een stroomschok.

Dit doet de AED door hart van het slachtoffer te analyseren met behulp van de elektroden die op het bovenlijf van het slachtoffer zijn geplakt.

Wanneer de AED meet dat er sprake is van een verstoord hartritme, geeft de AED een elektrische schok af.

Hoe verloopt de inzet van een AED?

 1. De AED wordt naast het slachtoffer gelegd.
 2. Hulpverlener zet de AED aan door op de aan-uitknop te drukken.
 3. AED start met het geven van spraakinstructies.
 4. Elektroden worden door de hulpverlener uit de AED gehaald.
 5. De hulpverlener plakt de elektroden op het ontblote bovenlijf van het slachtoffer.
 6. De AED zal het hart gaan analyseren op fibrillatie.
 7. Als de AED een fibrillerend hart herkend, zal deze een elektrische schok voorbereiden.
 8. Het is belangrijk dat niemand het slachtoffer aanraakt.
 9. De AED vraagt de hulpverlener om op de schokknop te drukken (alleen bij halfautomatische AED's)
 10. De AED geeft een schok af om het hart van het slachtoffer te resetten.

Mocht het zo zijn dat het hart na de schok nogsteeds fibrilleert, dan gaat de hulpverlener door met reanimeren en zal de AED opnieuw aangeven wanneer een schok geadviseerd is.

 

Feiten Reanimatie met AED

Wat gebeurt er bij een hartstilstand?

Wanneer er sprake is van een hartstilstand dan staat het hart meestal niet helemaal stil, wat het woord 'hartstilstand' wel doet vermoeden. De kamers van het hart worden heel snel en chaotisch geprikkeld waardoor ze niet meer samentrekken, maar gaan trillen. Dit trillen noemen we kamerfibrilleren. Het hart komt stil te liggen en pompt geen bloed meer rond. Door het toedienen van een elektrische schok door de AED kan het hart gereset worden. Het hart pakt het normale ritme op en gaat weer gewoon bloed rondpompen.

Grafiek Overlevingskans bij reanimatie

Wat kost een AED?

Er zijn veel verschillende soorten AED's op de markt met alle verschillende uniek functies. Het is dus belangrijk dat u zich goed laat adviseren over welke AED het beste bij u past.

Meer weten over de verschillende AED merken? Klik hier voor meer informatie.

 

AED kopen? Bestel uw AED hier met korting!

 

 1. Philips HS-1 AED + binnenkast

  tijdelijke actie

  Philips Philips HS-1 AED + binnenkast
  Vanaf 1.088,91 999,- Normale prijs 1.411,55
 2. ZOLL AED Plus + binnenkast

  pakketvoordeel

  ZOLL ZOLL AED Plus + binnenkast
  Vanaf 1.197,91 1.099,- Normale prijs 1.698,22

 

AED kopen? Voordelig, veilig en snel bij AEDvoordelig

AEDvoordelig is opgericht uit passie voor het leven, klantgerichtheid en service. Wij zijn een merkonafhankelijke AED leverancier (Automatische Externe Defibrillator) en alles wat daarbij hoort: AED-batterijen, AED-kasten, AED-tassen, AED elektroden, etc. Daarnaast bieden wij AED onderhoud en service contracten aan, zodat uw AED altijd paraat is voor een reanimatie.

In onze AED-webshop vindt u alle informatie over defibrillators, AED-kasten, AED onderhoud, reanimatie, EHBO- en BHVproducten. Alle gebruiksaanwijzingen, brochures en product-films van de fabrikanten staan bij de producten. Kijk ook eens op onze socialmedia pagina’s voor meer informatie over reanimeren, de werking van het hart en nieuws over AED’s.

Heeft u vragen, advies of een offerte nodig voor het kopen van een AED? Neem gerust contact op via:088-2336033  of mail naar verkoop@aedvoordelig.nl

Heeft u vragen over een storing aan uw AED of onderhoud aan uw AED? Bel: 088-2336000 of stuur ons een e-mail: service@aedvoordelig.nl

AEDvoordelig ondersteunt de Hartstichting bij het realiseren van haar doelen. Bij uw bestelling ontvangt u gratis informatiemateriaal over het gebruik van een AED en reanimeren.

FD Gazellen winnaar 2018, 2019 en 2020