Van het hebben van een verhoogde bloeddruk merk je eigenlijk weinig tot niets. Maar het hebben van een hoge bloeddruk verhoogt wel het risico op hart- en vaatziekten. Vandaar dat de hoge bloeddruk ook vaak de stille vijand wordt genoemd. U merkt er weinig van maar het kan wel grote risico's tot gevolg hebben.

Bloeddruk zelf metenBloeddruk meten

Het kan dus nooit kwaad om de bloeddruk te controleren. Om zelf de bloeddruk te kunnen meten zijn er verschillende soorten bloeddrukmeters. Wanneer u een bloeddrukmeter gaat aanschaffen dan is het aan te raden om een bloeddrukmeter te kopen die beschikt over een bovenarmmeter. Deze is ten opzichte van de polsmeter minder foutgevoelig.

Regels voor het meten van de bloeddruk

Om zelf een betrouwbare bloeddrukmeting te kunnen doen zijn er een paar dingen om rekening mee te houden. Zo is het belangrijk om ervoor te zorgen dat u 30 minuten voor de meting geen inspanning meer verricht, niet rookt en geen koffie drinkt. En verder Om de meting goed te doen moet u met het volgende rekening houden:

  1. Meet de bloeddruk zittend in een stoel met de rug te gen de leuning aan.
  2. Zorg ervoor dat de benen niet gekruist staan en zet beide voeten naast elkaar op de grond.
  3. Leg de arm waar de bloeddruk aan gemeten wordt op de leuning van een stoel of op tafel. Belangrijk is dat deze arm ondersteund wordt.
  4. Breng de band/ manchet van de bloeddrukmeter aan om de arm en op de hoogte van het hart.
  5. Meet bij voorkeur de bloeddruk aan de arm die niet dominant is. Een rechtshandig persoon meet dan de linkerarm en andersom.
  6. Praat niet tijdens de meting.

AEDvoordelig is officieel Omron en levert drie modellen bloeddrukmeters van dit merk die 100% klinisch gevalideerd zijn. Vragen over Omron bloeddrukmeters of wilt u er een bestellen? Neem dan contact op via verkoop@aedvoordelig.nl of bel: 088-233 6000.