Uit een peiling van de Hartstichting is gebleken dat 1 op de 3 Nederlanders niet weet waar de dichtstbijzijnde AED in hun directe omgeving te vinden is. De Hartstichting roept Nederlanders daarom op om hun eigen buurt veiliger te maken door een bestaande AED te registreren via HartslagNu. Of om samen met de buurt een AED aan te schaffen wanneer er nog geen beschikbaar is.

Het belang van het registeren van AED’s

Op dit moment zijn er 15.000 AED’s geregistreerd bij het landelijke oproepsysteem HartslagNu. Van deze 15.000 is 1/3 niet 24 uur per dag, 7 dagen in de week beschikbaar. Deze AED’s kunnen dus niet altijd gebruikt worden wanneer inzet van de AED nodig is. Dit maakt de hulpverlening door burgerhulpverleners alleen maar moeilijker. Voor effectief gebruik van een AED is het noodzakelijk dat deze altijd toegankelijk is en geregistreerd is bij HartslagNu.

AED en 6-minuten zone

Wanneer iemand een hartstilstand krijgt dan zijn de eerste 6 minuten cruciaal. Hoe sneller er gestart wordt met reanimatie in combinatie met het gebruik van een AED hoe groter de overlevingskans is. Bij elke minuut die verstrijkt daalt de overlevingskans met 10%. Daarom is het belangrijk dat er binnen die 6 minuten gestart wordt met reanimatie en er een AED beschikbaar is. Om in elke buurt in Nederland de 6-minuten zone te kunnen realiseren zijn er nog meer AED’s nodig, in totaal zo’n 30.000.

Wilt u ook uw buurt hartveiliger maken door een AED aan te schaffen? Kijk dan op www.aedinonzebuurt.nl om eenvoudig en snel een “AED in onze buurt” actie te starten. Of neem contact op met AEDvoordelig via: verkoop@aedvoordelig.nl of bel 088-233 6000

AED in onze buurt