Komt deze filmscene u bekend voor? Een patiënt ligt in het ziekenhuis aan allerlei snoeren en slangen, de monitor laat een golfbeweging zien, er klinken piepjes en dan ineens…een langgerekte piep en de bekende vlakke lijn. Het team van (knappe) dokters komt de kamer binnengestormd, in no-time moet iedereen een stap terugdoen en krijgt het slachtoffer een elektrische schok toegediend.

Reanimatie met aed


Dat is dus echt alleen in de film. In werkelijkheid kan een AED niet worden ingezet op het moment dat er een vlakke lijn is in de ECG. Hoe dit zit en wat die eerste zes minuten na een hartstilstand zo cruciaal maakt, leest u hier.

Betekenis AED

AED betekent Automatische Externe Defibrillator. Dit betekent dat een hart in de eerste plaats moet fibrilleren om het vervolgens met behulp van een AED-apparaat te kunnen defibrilleren.

fibrillerend hart

Fibrilleren is een soort kortsluiting in het hart. Het hart is een spier die elektrisch wordt aangestuurd. Nadat iemand bijvoorbeeld een hartinfarct heeft gehad, is het hart een grote chaos, het ‘fladdert’ heen en weer. Dit fladderen, ook wel fibrilleren genoemd, is het golfbeweginkje dat door het AED wordt herkend. Zonder deze golf is er geen sprake van fibrilleren. Het AED-apparaat adviseert dan geen schok.

In deze video zie je hoe een ECG eruit ziet bij een normaal hartritme en tijdens een hartstilstand wanneer het hart fibrilleert.

Schok geadviseerd: 50% wel, 50% niet

Een belangrijk onderdeel van onze AEDzeker service is dat we na een inzet van een AED, de hele reanimatie met de betrokkenen doornemen. Mensen vinden het achteraf vaak vreemd wanneer het AED-apparaat tijdens de reanimatie geen schok heeft geadviseerd, toch komt dit maar in 50% van de gevallen waarbij een AED-apparaat is betrokken, voor.

Eerste 6 minuten cruciaal

Het fibrilleren van het hart is een voorwaarde om het hartritme met behulp van een schok met een AED-apparaat weer te kunnen herstellen. Krijgt iemand een hartstilstand dan betekent dit dat het lichaam (en dus ook het hart) op dat moment geen zuurstof meer krijgt. Door dit zuurstofgebrek neemt het fibrilleren van het hart in zo’n zes minuten langzaam af tot er een vlakke lijn ontstaat.

Hoe sneller de reanimatie dus start, hoe groter de kans dat het AED-apparaat het fibrilleren registreert en een schok adviseert.

Geeft de AED geen schokadvies? Ook dan blijven beademing en het geven van hartmassage totdat het ambulanceteam arriveert, heel belangrijk.

Meer weten over reanimeren met behulp van een AED?

Wilt u graag meer informatie over het gebruik van een AED-apparaat? Neem dan contact op met AEDvoordelig en bel 088-233 60 00 of mail naar verkoop@aedvoordelig.nl.