Welke AED past het beste bij uw situatie?

Als u voor uw bedrijf, vereniging of voor uzelf een AED (Automatische Externe Defibrillator) gaat kopen, dan kan het zijn dat u door al het aanbod “door de bomen het bos niet meer ziet”.

Veel gestelde vragen bij het aankopen van een AED zijn:

- Wat is een goed en betrouwbaar merk defibrillator?
- Wat verklaart het prijsverschil tussen de AED’s?
- Welke AED is geschikt voor mijn situatie?

Wanneer u van plan bent om een AED aan te schaffen geven wij u in dit korte artikel enkele tips een aandachtspunten. Uiteraard adviseren wij u graag persoonlijk bij het kopen van een AED.

FDA-keurmerk of niet?  Keurmerk FDA

Goedkope AED’s (zoals de Life-Point AED, Telefunken en de AED7000) zijn niet gecertificeerd door de FDA (Food and Drugs Administration). Het FDA-keurmerk is een zeer streng keurmerk voor medische apparatuur. Het hele ontwerp van de AED, de productie, maar ook de hele keten staan onder streng toezicht van de Amerikaanse FDA. Zo zijn leveranciers onder andere verplicht te registreren bij welke eindgebruikers de apparatuur terecht komt. Bij enige twijfel over de betrouwbaarheid of kwaliteit van een door de FDA gekeurde AED, heeft de FDA het recht de hele keten en productie stil te leggen. In Amerika is dit FDA-keurmerk verplicht voor alle AED leveranciers, in Europa (nog) niet. Het enige nadeel is dat fabrikanten van FDA goedgekeurde AED’s hoge kosten moeten maken voor alle kwaliteitstoetsen en waarborgen. Een FDA goedgekeurde AED kan dan ook nooit op prijs concurreren met merken zonder FDA-keurmerk, vooral niet als deze komen uit productielanden als China of Turkije.

Advies: Hoewel een FDA-keurmerk niet verplicht is, adviseren wij u wel een AED aan te schaffen die een FDA-keurmerk heeft. Een AED is een medisch apparaat dat op een cruciaal moment ingezet wordt. De kwaliteit van de AED-apparatuur mag, naar ons idee, nooit ter discussie staan. Het FDA-keurmerk geeft u deze zekerheid. AED merken met een FDA-keurmerk zijn: Philips, Heartsine Samaritan, Zoll, Cardiac Science, Defibtech, Physio Control / Metronic.

Reanimatie feedback?

De meeste AED’s geven met een metronoom piepjes voor het juiste ritme van de hartmassage. Enkele AED’s geven ook realtime feedback over de kwaliteit (diepte en tempo) van de hartmassage. Hiervoor wordt een speciale sensor tussen de twee elektroden gebruikt. AED’s met reanimatiefeedback zijn: de Cardiac Science G5 en de Zoll AED plus.

Meerdere talen AED?

Als de AED komt te hangen in een internationale omgeving, dan is het verstandig om een meertalige AED aan te schaffen. Meertalige (twee talen) AED’s zijn de: Cardiac Science G5 en de Defibtech Lifeline View. De Primedic Heartsafe AED heeft zelf 4 talen aan boord, maar deze AED is niet FDA gecertificeerd.

Sterkte van de schok en meetnauwkeurigheid

In principe doen alle AED’s hetzelfde: het controleren of de patiënt een fibrillerend hart heeft om indien nodig een schok af te geven. Er zijn twee belangrijke aspecten die de kwaliteit van de AED en de reanimatie bepalen:

- Sterkte en soort schokafgifte
- Asystolie gevoeligheid (De gevoeligheid/nauwkeurigheid waarmee de AED het hart kan meten)

AED’s van Cardiac Science, Physio Control en Philips springen er op deze aspecten het beste uit. Dit wil niet zeggen dat de overige AED’s niet goed zijn. Het kan wel zijn dat de overige AED's tijdens een reanimatie eerder onder hun meetgrens komen en dus geen schok meer afgeven, terwijl de AED's van Cardiac Science, Philips en Physio Control wel door gaan.

Wilt u meer weten over de technische kant van de AED’s, neem dan contact op met AEDvoordelig.

Half- of volautomaat?

Bijna iedere AED is te leveren in een half- of volautomaat. Het enige verschil is dat een half-automaat een schokknop heeft waarmee degene die reanimeert, zelf bepaalt wanneer de schok afgegeven moet worden. Het voordeel kan zijn dat in geval van paniek, en de patiënt bijvoorbeeld nog wordt aangeraakt door een omstander, de schok even kan worden uitgesteld.

Het voordeel van de volautomaat is dat er één handeling minder gedaan hoeft te worden. De meeste hulpverleners en BHV’ers hebben de voorkeur voor een halfautomatische AED. 95% van de AED’s die AEDvoordelig verkoopt, zijn halfautomaat.

Total cost of ownership

Naast aankoopprijs is het natuurlijk voor u ook goed om te weten wat de kosten worden van de AED de komende jaren. Hiervoor hebben we een handig schema voor u gemaakt:

Prijzen AED

Conclusie en favorieten

Als u een AED met een goede prijs-prestatie verhouding en een van goede kwaliteit (FDA-keurmerk) zoekt, dan is de Philips HS-1 of de Heartsine Samaritan 350P een goede keus.

Philips HS-1  Heartsine Samaritan 350P

Bent u op zoek naar een goede “middenklasse” AED, dan adviseren wij u te kijken naar de Defibtech Lifeline serie of de Physio Control AED’s. Physio Control is technisch gezien iets beter (Asystolie gevoeligheid). Defibtech is weer wat gebruiksvriendelijker.

Defibtech lifeline

Wilt u een topklasse AED met de beste technische specificaties, dan is de Cardiac Science G5, de Zoll AED Plus of de Philips FrX een goede keus. Koploper in dit segment is naar onze mening de Cardiac Science G5.

Cardiac Science G5  Zoll AED Plus  Philips FrX

Wij hopen u hiermee op weg te hebben geholpen bij het kiezen van de juiste AED. Uiteraard helpen bij u graag verder. Bel AEDvoordelig voor een goed advies afgestemd op uw situatie en budget. AEDvoordelig 088-233 6000.