Automatische Externe Defibrillatoren, kortweg AED’s genoemd, helpen de overlevingskans van mensen met een hartstilstand verhogen van 23% naar 44%. Helaas kan een hartstilstand zich op iedere plek voordoen. Zo kan een AED bij u in de wijk, op de sportvereniging, in de bibliotheek of op iedere andere openbare plek, op een dag een mensenleven redden.

Welke AED is de beste?

Er zijn verschillende soorten AED’s. Vol- of halfautomatisch, speciaal voor professionals of juist voor de ongetrainde gebruiker, met of zonder scherm, enz. Hoe weet u nu waar u op kunt letten bij een AED? Hieronder vindt u 10 tips die u helpen bij het kiezen van een AED die bij u past én waarbij u alleen betaalt voor opties die voor u van toegevoegde waarde zijn.

Tip 1: Getrainde of ongetrainde gebruiker?

De eerste vraag die u uzelf bij de keuze voor een AED moet stellen is: hoe groot is de kans dat degene die de AED gaat gebruiken, ongetraind is? Dit heeft gevolgen voor de mate waarin u kiest voor een vol- of halfautomatische AED, wel of geen feedback-functie en met of zonder scherm.

De meeste AED’s werken halfautomatisch. Dit betekent dat de AED u vertelt wanneer u een schok toe kunt dienen, vervolgens drukt u zelf op de knop om deze daadwerkelijk toe te dienen. Een volautomatische AED geeft aan dat een schok nodig is, telt af en dient de schok automatisch toe, u hoeft hier zelf niets voor te doen. Een volautomatische AED is duurder dan een halfautomatische.

Tip 2: Feedback

Ook deze tip is handig voor ongetrainde gebruikers. Iedere AED begeleidt u bij het uitvoeren van de handelingen tijdens de reanimatie. Sommige AED’s gaan daarin nog een stapje verder, zij geven ook feedback op de uitgevoerde handelingen. Zo weet u precies of het reanimeren effectief is. Deze feedback geef de gebruiker zelfvertrouwen, verbetert de reanimatie waar dat kan en vergroot de overlevingskans van het slachtoffer.

Tip 3: Omgeving met veel of weinig geluid?

Hangt uw AED op een festivalterrein, in een fabriek met machinegeluid of ergens waar veel omgevingsgeluid is? Kies dan voor een AED met een scherm waarop de aanwijzingen in tekst of met beeld staan. Deze extra begeleiding vanaf een scherm is ook een pré voor de onervaren gebruiker, deze ziet bijvoorbeeld hoe de handen geplaatst moeten worden tijdens de hartmassage.

Tip 4: Goedkope AED niet altijd goedkoper in gebruik

Naast de aanschafprijs van een AED, krijgt u te maken met gebruiks- en onderhoudskosten. De batterijen of elektroden moeten bijvoorbeeld vervangen of aangevuld worden. Hoe vaak dat moet, hangt af van het type AED. Wilt u daarnaast dat uw leverancier het onderhoud voor uw AED voor zijn rekening neemt? Neem dan ook de kosten van een doorlopend onderhoudscontract mee in uw vergelijking.

Tip 5: Duur garantie

Een AED gaat gemiddeld 8 tot 10 jaar mee voordat hij aan vervanging toe is. Tijdens deze periode wilt u voor 100% kunnen vertrouwen op het feit dat de AED werkt wanneer zich een acute situatie voordoet. Let daarom bij de aanschaf van uw AED op de garantie op uw apparaat. Zo voorkomt u onverwachte kosten wanneer uw AED onverhoopt mankementen vertoont.

Tip 6: De juiste IP-waarde?

De IP-waarde van een AED zegt iets over de stof- en vochtbestendigheid van het apparaat. Hierbij zegt het eerste IP-cijfer iets over de stofdichtheid en het tweede cijfer iets over de vochtdichtheid. IP55 is de hoogste classificatie voor een AED, in dit geval is het apparaat zowel stof- als waterbestendig. Hangt de AED bijvoorbeeld binnen, dan is vochtbestendigheid vaak minder van belang dan wanneer de AED buiten hangt.

Tip 7: Grootte en gewicht

Is er een kans dat u een langere afstand met de AED moet afleggen, bijvoorbeeld omdat er iemand onwel wordt op het achterste sportveld van uw vereniging. Houd dan in uw keuze voor een AED rekening met de handzaamheid van de AED.

Tip 8: Is de AED ook geschikt voor kinderen?

Komt uw AED te hangen op een plek waar veel kinderen komen (bijvoorbeeld op een kinderdagverblijf, bij een basisschool of in een speeltuin), kies dan voor een AED inclusief kinderelektroden en kinderreanimatie.

Tip 9: Andere taal

Wordt de AED die u kiest, geplaatst in een omgeving waar ook veel mensen komen die de Nederlandse taal niet beheersen? Bijvoorbeeld in een werkomgeving met veel verschillende nationaliteiten. Kies dan voor een AED die de instructies ook in een andere taal kan geven.

Tip 10: CE- of FDA-keurmerk?

AED’s hoeven in Nederland in principe alleen aan het CE-keurmerk te voldoen. Dit keurmerk schrijft echter niks voor over de juiste werking van de AED of de betrouwbaarheid ervan. Bijna alle grote AED-fabrikanten werken daarom met het Amerikaanse FDA-keurmerk. Een FDA gekeurde AED wordt bij het ontwerp en de productie streng getoetst en steekproefsgewijs getest.

Hulp nodig bij de keuze van uw AED?

Heeft u een vraag of wilt u graag hulp bij het kiezen van uw AED? Neem dan contact op met AEDvoordelig en bel 088-233 60 00 of mail naar verkoop@aedvoordelig.nl.