Een AED beschikt over een asystolie detectiedrempel. Deze drempelwaarde kan per AED verschillen. Maar wat is nu precies asystolie en hoe gaan de verschillende AED’s hiermee om.

Wat is asystolie? 

Wanneer het hart in een normaal ritme klopt dan is er een hartritme aanwezig en wordt er gesproken over hartactiviteit. Staat het hart stil en is er geen activiteit van het hart meer dan spreken we over asystolie. Asystolie betekent dus dat er geen activiteit meer van het hart is en daarbij staat het hart stil.

 

Hoe werkt een AED met asystolie drempelwaarde?

Wanneer een AED is aangesloten zal deze gaan analyseren of er hartactiviteit aanwezig is. Na deze analyse bepaalt de AED wat de te nemen stappen zijn. Dat is dus afhankelijk van de waardes die de AED kan meten. Daarmee komen we uit bij de asystolie drempelwaarde. Hartactiviteit bij een slachtoffer wordt gemeten in MicroVolt. De asystolie drempelwaarde is het voltage in MicroVolt wat nog meetbaar is voor de AED en wat de waarde is die de AED meet voordat deze besluit aan te geven dat het beter is om eerst met borstcompressies te beginnen. Deze borstcompressies vergroten namelijk de kans dat het hart succesvol reageert op een afgegeven schok en het hartritme weer oppakt.

Asystolie detectiedrempel meetwijze

De asystolie detectiedrempel kan op verschillende manieren worden gemeten. Vaak is niet duidelijk per AED welke meetwijze er gehanteerd is en dus kunnen AED’s hierop moeilijk met elkaar vergeleken worden. Om een goed vergelijk te hebben is het namelijk belangrijk dat de waarde die vergeleken wordt ook op dezelfde manier gemeten is.

Er zijn drie meetwijzes:

  1. Top-Top, dit is het spanningsverschil tussen een top en een dal in een hartslag
  2. Top-Nullijn dit is het spanningsverschil tussen een top of een dal en de middenlijn
  3. True RMS (Root Mean Square) dit is de gemiddelde waarde van nullijn gemeten tot een top of een dal. Bij een sinussignaal is dit half wortel tweemaal de Top-Nullijn spanning

 

De asystolie detectiedrempel voor een AED kan dus zomaar 200, 100 of 80 zijn afhankelijk van de aangehouden meetwijze. Een lagere drempel moet niet worden gezien als beter, een schok geven bij een Top Top amplitude van bijv. 50 microvolt wordt gezien als volledig nutteloos. De ERC raadt aan om bij een Top Top waarde lager dan 200 microvolt eerst borstcompressies te geven zodat door de afgegeven zuurstof het hart kans op reageren heeft.

De asystolie drempelwaarde zegt dus zeker iets over de AED maar is pas te vergelijken als de meetwijze bekend is. Aan de waarde van de asystolie detectiedrempel kunnen dus niet zomaar conclusies worden gehangen.