Slechts de helft van de mensen met een plotselinge hartstilstand heeft een schok nodig in eerste instantie. Echter, in alle gevallen is een goede reanimatie nodig om het hart te voorzien van zuurstofrijk bloed. Voor een goede reanimatie is het belangrijk om op de volgende dingen te letten:

1. Geef 100-120 compressies per minuut

 

Voor een goede reanimatie is het belangrijk dat de borstcompressies in het juiste tempo worden gegeven. Bij een te traag tempo worden de vitale organen niet bereikt door het bloed en bij te snelle compressies kan het hart zich niet goed vullen met bloed. Het ideale tempo is 100 tot 120 keer per minuut, ongeveer hetzelfde tempo als het liedje Stayin’ Alive, van Bee Gees. Gelukkig beschikken de meeste AED’s tegenwoordig over een metronoom die het juiste tempo aangeeft.

2. Wissel compressies af met beademingen

Om te zorgen dat er genoeg zuurstof in de longen is, is het belangrijk dat er na 30 borstcompressies 2 beademingen worden gegeven volgens de richtlijnen van het Rode Kruis. Het zuurstof in de longen kan dan worden opgenomen door het bloed om de vitale organen te voorzien van zuurstof. Na de 2 beademingen moeten er weer 30 borstcompressies worden gegeven en daarna weer 2 beademingen enzovoort.

3. Geef compressies met de juiste diepte (5-6 cm)

Naast het tempo van de compressies, is de diepte ook heel belangrijk. Borstcompressies van de juiste diepte zorgen er namelijk voor dat er genoeg bloed wordt getransporteerd naar bijvoorbeeld het hart en de hersenen. Vaak worden de borstcompressies echter niet diep genoeg gegeven, waardoor er te weinig zuurstofrijk bloed wordt gepompt. Bij een reanimatie met de juiste compressiediepte is de kans groot dat een rib wordt gekneust of gebroken.

4. Onderbreek de reanimatie zo min mogelijk

De kans op overleven wordt vergroot door ongeveer 80% van de reanimatie bezig te zijn met borstcompressies. Het is dus belangrijk dat er zo min mogelijk onderbrekingen plaatsvinden.

5. Laat de borstkas volledig omhoog komen

Naast dat de compressies diep genoeg moeten worden gegeven, moet de borstkas na het indrukken ook weer volledig omhoog komen, zodat het hart zich weer kan vullen met bloed.

AED’s met reanimatiefeedback

Om te helpen met het geven van een reanimatie, beschikken sommige AED’s over reanimatiefeedback. Ze meten bijvoorbeeld de diepte, snelheid en kwaliteit van de compressies en geven duidelijke feedback via visuele of gesproken instructies. De volgende AED’s beschikken over reanimatiefeedback: