AED batterijEen AED werkt op batterijen ofwel een accu. Hier wordt de energie door geleverd die nodig is om een stroomschok af te geven. Wanneer de levensduur verlopen is of de AED is ingezet bij een reanimatie, moeten de batterijen vervangen worden. Maar ook wanneer de AED niet gebruikt wordt, lopen de batterijen langzaam leeg. Een AED batterij is dus niet eeuwig houdbaar. Diverse factoren beïnvloeden de levensduur van de batterij:

Levensduur AED batterijen

Accu’s van AED’s zijn voorzien van een datum die de levensduur aangeeft. Deze datum geeft aan hoe lang de batterij mee gaat, zonder dat de AED ingezet is. De levensduur houdt wel rekening met het uitvoeren van tests. Sommige apparaten voeren automatisch een zelftest uit (een check waarbij alle onderdelen van de AED op een goede werking worden gecontroleerd). Bij andere apparaten moet de check handmatig in gang gezet worden. De levensduur van een AED batterij is gebaseerd op ‘opslag’: de AED wordt niet ingezet, maar er worden wèl tests uitgevoerd. Wanneer de levensduur van de batterij verstreken is, dient deze uiteraard vervangen te worden. Het vervangen van de accu van een AED is eenvoudig zelf te doen. Na het plaatsen zal de AED een zelftest uitvoeren en een signaal geven dat de AED klaar is voor gebruik.

Install Before datum

Naast de levensduur, wordt vaak een ‘install before’ datum op de AED batterij geprint. De batterij moet vóór deze datum in de AED geplaatst zijn. Vanaf deze datum geldt de door de fabrikant aangegeven levensduur. Het is belangrijk om géén batterijen met een verstreken ‘install before’ datum in de AED te plaatsen. Batterijen bevatten namelijk chemische stoffen. Te oude batterijen kunnen deze stoffen gaan lekken, waardoor de AED onherstelbaar beschadigd kan raken!

Invloed op de levensduur

De temperatuur van de omgeving waarin de AED opgeslagen is, is onmiskenbaar van invloed op de levensduur van de batterij. Hoe constanter de omgevingstemperatuur, hoe langer de levensduur van de accu. Door de AED op te hangen in een speciale AED kast, gaat deze langer mee. AEDvoordelig heeft kwalitatief goede kasten voor zowel binnen- als buitenopslag in het assortiment. De AED zal zelf een signaal afgeven wanneer de spanning te laag wordt. Dan moet de batterij in elk geval vervangen worden. Piept de AED of twijfelt u over de status van de accu, neem dan direct contact op met ons servicenummer 088-2336000.

All-in servicecontract aed keurmerk

Wij kunnen het onderhoud van de AED, en daarmee het op tijd vervangen van batterijen en ook elektroden, voor u verzorgen. Dit gaat via het AEDzeker® servicecontract . Hierbij wordt de AED jaarlijks op uw locatie gecontroleerd en getest. Vervolgens krijgt de AED het landelijke keurmerk. Bij het all-in contract zijn kosten van toekomstige elektroden en batterijen inclusief. Na een inzet (max. 1 per jaar) krijgt u ook gratis elektroden en (wanneer nodig) ook een gratis batterij.

Informatie of vragen?

Heeft u nog vragen over de levensduur van AED accu’s? Wilt u een onafhankelijk advies over het de juiste keuze van een batterij of andere AED onderdelen? Wij helpen u graag. U kunt ons eenvoudig bereiken via ons servicenummer 088-2336000. Of kijk eens op onze website www.aedvoordelig.nl