Het belang van een goed AED onderhoud, aandachtspunt vanuit de Inspectie voor de Volksgezondheid.

De inspectie heeft AED fabrikanten en AED leveranciers gevraagd aandacht te besteden aan onderstaande “Field Safety Notice”.

De Inspectie ontvangt regelmatig meldingen over AED’s die bij een inzet niet de vereiste schok hebben gegeven. Dit had vaak met een goede voorbereiding kunnen worden voorkomen. Wilt u gepaste aandacht besteden aan de volgende punten ter voorbereiding van een AED inzet:

1. Reanimatie opleiding gebruikers van de AED

Een getrainde gebruiker weet de AED beter te gebruiken en durft te vertrouwen op de instructies van de AED. Zorg ervoor dat de gebruikers van de AED weten hoe te handelen in geval van nood.

2. Verloopdatum van batterijen en elektrodes

De batterij en elektrodes van uw AED hebben een beperkte houdbaarheid. Controleer regelmatig of de verloopdatum niet bereikt is om te voorkomen dat de AED niet inzetbaar is. Is de verloopdatum in zicht? Dan kunt u nieuwe batterijen en elektroden eenvoudig vinden op onze website AEDvoordelig.nl. Neem voor vragen gerust contact met ons op.

3. Goede staat van onderhoud van de AED

Volg de onderhoudsvoorschriften van de fabrikant, deze kunt u in de handleiding vinden. Op onze website kunt u de handleiding voor uw AED gratis downloaden. Zorg ervoor dat er een periodiek onderhoud wordt uitgevoerd en dat er iemand zich verantwoordelijk voelt voor een goede staat van onderhoud van de AED.

AED onderhouden

Een AED heeft twee onderdelen die periodiek vervangen moeten worden:

  1. De AED batterij
  2. De AED elektrodes

De AED batterij zal in de loop van de jaren steeds minder capaciteit krijgen en de AED elektrodes drogen langzaam uit. Ieder merk AED adviseert een periode voor vervanging (doorgaans 3-4 jaar). Het is essentieel dat u zich houdt aan het advies en richtlijnen van de leveranciers. Het zou een drama zijn als uw AED niet functioneert als u deze onverwacht moet inzetten. Daarnaast komen veel AED leveranciers regelmatig met AED software updates. Als u uw AED aanschaft bij AEDvoordelig.nl registeren wij gratis het serienummer, de vervangingsdatums en software versie van uw AED. Wij sturen u een bericht als u iets moet vervangen of als er updates beschikbaar zijn. U kunt eenvoudig zelf de batterij en elektrodes vervangen of dit door ons laten doen. Overigens hebben bijna alle AED’s een zelftest ingebouwd. U kunt eenvoudig zelf controleren of uw AED in orde is. Hoe goed onze service ook is, u bent en blijft zelf verantwoordelijk voor het goed onderhouden van uw AED.

Na een inzet wordt een AED doorgaans meegenomen voor de ambulancedienst voor het uitlezen van de reanimatie gegevens. Uiteraard krijgt u de AED daarna terug. De AED elektrodes moeten altijd vervangen worden na een reanimatie. De AED batterij moet in sommige gevallen ook vervangen worden (afhankelijk van type en leeftijd). Na een reanimatie moet de AED worden gereset en getest. Dit kunt u zelf doen of dit laten doen door onze servicemedewerker. Als u een AEDzeker® all-in servicecontract heeft ontvangt u gratis een nieuwe AED batterij, een set AED-elektroden en indien gewenst een leentoestel.

Meer weten over onze onderhoudscontracten?  Bekijk het hier.