Gemiddeld krijgen 300 mensen elke week een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Een goede reanimatie binnen 6 minuten is van groot belang en kan levens redden. In deze blog leest u welke stappen u moet doorlopen bij een reanimatie.

Reanimatie totdat AED er is

Het is belangrijk om er eerst voor te zorgen dat u zich in een veilige situatie bevindt om te reanimeren. Voer daarna de volgende stappen uit.

1. Controleer het bewustzijn van het slachtoffer

De eerste stap is om het bewustzijn van de patiënt te controleren. Vraag luid aan het slachtoffer: “Gaat het?” en schud zijn/haar schouders. Als het slachtoffer geen reactie geeft, betekent dit dat hij/zij bewusteloos is.

2. Bel direct 112

Bent u alleen? Bel direct 112 en leg uw telefoon op speakerfunctie naast het hoofd van het slachtoffer. Laat anders een omstander 112 bellen en een AED halen. Vraag om een ambulance en zeg dat het om een bewusteloos slachtoffer gaat. Volg daarna de instructies van de meldkamermedewerker.

3. Controleer de ademhaling

Controleer daarna de ademhaling van het slachtoffer. Leg uw ene hand op het hoofd van het slachtoffer en plaats twee vingers van uw andere hand onder de kin. Til de kin op (de zogenaamde kinlift) en luister of voel voor een ademhaling en kijk of u de borstkas ziet bewegen. Doe dit maximaal 10 seconden. Start direct de reanimatie als het slachtoffer niet of niet normaal ademhaalt. Haal, als u alleen bent, een AED indien deze direct beschikbaar is.

4. Voer 30 borstcompressies uit

Plaats uw handen midden op de borstkas, zorg ervoor dat uw schouders recht boven uw handen zijn en strek uw armen. De borstkas moet 5 tot 6 centimeter worden ingedrukt met een tempo van 100 tot 120 compressies per minuut. Herhaal dit 30 keer.

5. Beadem het slachtoffer 2 keer

Na 30 compressies moet u gaan beademen. Til de kin van het slachtoffer op zoals in stap 3 en knijp de neus dicht. Beadem het slachtoffer 2 keer 1 seconde lang totdat de borstkas omhoogkomt. Zorg ervoor dat de borstcompressies niet langer dan 10 seconden worden onderbroken. Ga na het beademen door met nog een keer 30 borstcompressies wissel zo de beademing en de compressies steeds af. Wissel eventueel elke 2 minuten met een 2e hulpverlener. Ga door totdat de AED er is.

Reanimatie als de AED er is

Schakel de AED in of laat een 2e hulpverlener de AED inschakelen en aansluiten. Volg daarna de gesproken instructies van de AED. Zorg er ook nu voor dat de borstcompressies zo kort mogelijk worden onderbroken. De AED gaat na het plaatsen van de elektroden het hartritme analyseren. Zorg ervoor dat niemand het slachtoffer aanraakt tijdens de hartritmeanalyse. Na de analyse geeft de AED wel of geen schokopdracht. Ga (na de eventuele schok) direct door met de borstcompressies. Stop niet met de reanimatie als de ambulance arriveert, maar ga door totdat een ambulancezorgverlener zegt dat je mag stoppen.